Recikliranje črnih posodic

Vaša črna Lusheva posodica ima lahko več življenj od mačke. Narejena je iz močne reciklirane polipropilenske plastike, in čeprav ni na prvi pogled nič posebnega, skriva v svojem metaforičnem rokavu nemalo adutov.

Z veseljem bi brez embalaže prodajali vse svoje izdelke, a pri tistih, pri katerih to (še) ni mogoče, se zatečemo k naboru črnih posodic, izdelanih iz mešanice kupljene reciklirane plastike in recikliranega materiala črnih posodic, ki zatem varno hranijo vaše najljubše kreme, gele in losjone. Zakaj brez trakcev, bleščic in dodatne embalaže? Ker s tem, da so te stvari preproste, zagotovimo, da naše stranke plačajo le za sestavine v kupljenem izdelku, ne pa tudi za nepotrebne zunanje dodatke.

Uporaba teh preprostih črnih posodic ima še eno pomembno prednost: trajnostno naravnan program recikliranja, zahvaljujoč kateremu so obujene v življenje večkrat kot filmski superjunaki. Postopek pa je takle:

Ko se črne posodice vrnejo v naše prodajalne, se odpeljejo nazaj v Lushevo tovarno, ki se nahaja v Strmcu na Hrvaškem. Od tam gredo posodice naprej v podjetje Pos-plast d.o.o. v bližini Vrbovca. Tam posodice stisnejo, operejo in posušijo v stroju, ki se imenuje granulator. Tako nastali drobni koščki plastike so pripravljeni za taljenje in ponovno preoblikovanje v črne posodice. Ta proces izvaja podjetje Jacquard d.o.o. iz Zagreba, ki za nas tudi drugje odkupuje granule plastike in izdeluje vse črne posodice in pokrovčke.

Po letu dni recikliranja v Lushevi hrvaški tovarni lahko povemo, da so iz držav, ki jim dobavljajo sveže, ročno izdelane izdelke (Italija, Španija, Hrvaška in Madžarska), zbrali okoli 1300 kg posodic.

Te lesketajoče se nove posodice so tako pripravljene na polnjenje s svežimi izdelki in dostavo našim strankam in prodajalnam (ki lahko seveda posodice shranijo, operejo in jih zopet vrnejo). S takšnim vračanjem čistih črnih posodic nam tako pomagate pri izvajanju programa notranjega recikliranja, kar pomeni, da jih lahko znova in znova stalimo in spet izdelamo. Za vaš trud vam bomo podarili svežo obrazno masko – mi pa bomo tako dobili še eno priložnost za omejevanje količine plastičnih odpadkov, ki končajo na smetiščih.

Lusheve prodajalne reciklirajo še vse kaj drugega kot le črne posodice. Sledi seznam drugih materialov, ki jih najdete v najbližji Lushevi prodajalni – in načinov njihove ponovne uporabe ali recikliranja.

Iz reciklirane polipropilenske plastike izdelujemo črne posodice, pokrovčke za plastenke, ohišja rdečil za ustnice, posodice za make-up v prahu in nekatere izmed pokrovčkov, ki jih lahko vidite tu in tam po prodajalnah. Na izdelkih poiščite oznako, ki sporoča, da jih lahko vrnete in za to prejmete svežo masko za obraz. Iz polipropilenske plastike so tudi table v prodajalnah in oznake na izdelkih – v tem primeru je plastika sicer deviška, a jo je mogoče po uporabi vseeno v celoti reciklirati oziroma ponovno uporabiti.

Veseli bi bili, če bi lahko iz polipropilenske plastike izdelovali tudi kalupe za oblikovanje izdelkov, saj testi kažejo, da je morda nekoliko odpornejša na sodo bikarbono, a tovrstno vakuumsko oblikovanje za PP še ni razširjeno. V resnici je tako, da so visoke temperature pri tem tako spremenljive, da se PP pri tem pogosto stali. Poleg tega je tališče reciklirane polipropilenske plastike drugačno od tališča deviške, zato dobavitelji z njo neradi eksperimentirajo. Vseeno se trudimo v tej smeri, zato pozorno spremljajte naša obvestila.

Izdelki v plastenkah

Saj veste, kateri: gele za prhanje in tekoče šampone prodajamo v prozornih plastenkah z zamaški z dulčkom za enostavno doziranje. Te plastenke so iz plastike, ki jo označuje kratica PET, ki pomeni polietilen tereftalat. PET-plastika vam je gotovo znana kot tista, iz katere so plastenke pijač – in k sreči je tako, da je njeno recikliranje enostavnejše kot pri PP-plastiki (zato smo še posebej hvaležni za vse črne posodice, ki nam jih vrnete) in se običajno izvaja lokalno. Te plastenke lahko torej brez skrbi odvržete v zabojnike za lokalno reciklažo.

Darilne škatle

Za izdelavo darilnih škatel uporabljamo številne različne tehnike. Nekatere med njimi so trde in ročno izdelane iz recikliranega kartona in kokonskega papirja ter nato potiskane, potem so tu škatle iz nagubanega kartona (ki jih prepoznate po valovitem vzorcu med dvema listoma lepenke) in ročno izdelane okrogle škatle. Vse je mogoče ponovno uporabiti in reciklirati.

Iz 100-odstotno recikliranega papirja ali recikliranega bombaža so izdelani tudi vsi posvetilni listki, zavijalni papir in brošure z informacijami, kaj je v darilu; vse to je prav tako mogoče reciklirati ali ponovno uporabiti. Ko odvijete svoje darilo, nadalje v njem odkrijete vse polno materiala, imenovanega eco flo: to je odlična alternativa polistirenu na osnovi krompirjevega škroba, ki se v vodi oziroma zemlji zelo hitro razgradi. Mehki oziroma občutljivi predmeti so skrbno zaviti v biorazgradljiv celulozni ovoj, ki ga lahko odvržete na kompost.

Trakci

Če si ogledate steno z darili v kaki Lushevi prodajalni, vam bo v oči padlo vse polno takih in drugačnih trakcev. Številne izmed satenastih in rebrastih izdelujejo iz plastenk, zbranih v Italiji – te se najprej predela v nit iz PET-plastike, iz te pa nato splete trakce. Trakce nabavljamo tudi pri nemškem podjetju, ki je že tretjo generacijo v lasti iste družine. Podjetje je bilo sprva specializirano za trakce iz rafije, zdaj pa izdeluje dekorativne trakce iz raznobarvnih osnov in niti.

Trakce lahko ponovno uporabite: z njimi zavijete novo darilo, lahko jih uporabite kot okrasek ali pa jih nosite v laseh – možnosti je nešteto.