Prakticiranje permakulture na Sumatri: regenerativno olje pačulijaPrakticiranje permakulture na Sumatri: regenerativno olje pačulija

Prepoznavna, zemeljska aroma pačulija, ki obda z valom nostalgije, se pogosto uporablja v parfumeriji in aromaterapiji, najdete jo lahko tudi v nekaterih Lushevih najbolj priljubljenih izdelkih.

Lord of Misrule

Pačuli pridobivamo iz Indonezije (Sumatra, Java in Sulavezi), vendar je območje ekosistema Leuser na Sumatri že resno ogroženo. To območje je edino na svetu, kjer nekatere ogrožene vrste živijo skupaj, vključno s tigri, sloni, nosorogi in orangutani, zdaj pa obstaja nevarnost, da izgubimo še to naravno raznolikost.


Gayo Lues je eno od glavnih območij pridelave eteričnih olj v Indoneziji in tam pridobivamo sumatransko olje pačulija. A tamkajšnji kmetijski procesi škodujejo zemlji, skupnosti in naravni raznolikosti sumatranskega deževnega gozda. Kmetje vsako sezono čistijo nove dele naravnih parkov s poseki in sežigi, ki se lahko razširijo v zaščitene gozdove in ogrozijo divje živali. Ta uničujoča izguba življenjskega prostora prekine tudi koridorje divjih živali, zaradi česar se te težko gibljejo, ne da bi prehajale kmetijska zemljišča. Prav tako so zaščitene vrste, kot so sloni in orangutani, zato bolj na udaru krivolova.


Da bi zagotovili, da je sumatransko olje pačulija pridobljeno čim bolj odgovorno, neposredno in regenerativno, je naša nabavna ekipa v zadnjem desetletju na Sumatri sodelovala s centrom Orangutan Information Center (OIC) – eno od Lushevih sestrskih dobrodelnih organizacij. Permakulturni center Gayo Lues Permaculture Centre (GPC) je bil leta 2015 odprt kot skupno podjetje OIC in Lusha, da bi s permakulturnimi praksami pomagali obnoviti poškodovana zemljišča in zagotovili različne programe usposabljanja o odgovornem in trajnostnem kmetovanju.


Strmo območje, ki leži med pobočji v severni Sumatri, ni ravno v pomoč pri obnovi kmetijske zemlje. Zemeljski plazovi so nenehna grožnja in hranljiva zgornja plast zemlje je lahko kadarkoli izničena. Tla so zato nerodovitna in kmetje so se prisiljeni odpraviti dalje, da bi poiskali novo zemljo za pridelavo, pogosto in na žalost znotraj zaščitenih gozdov.


GPC prikazuje, kako lahko permakultura ohranja rodovitnost teh tal. Vodja centra Sabar pojasnjuje: "Pridelke običajno sadimo z zastirkami, da se voda zadržuje okoli korenin rastlin." Zemlja torej ostane hranljiva in jo je mogoče znova in znova uporabiti. Uvedba rastlinjakov prav tako zmanjša pritisk na strmih tleh in omogoči stabilnejše rastno okolje.


Sabarju permakultura ni tuja in je izkušen vodja te prakse. Njegovo potovanje se je začelo že pri njegovih 12 letih, ko so ga po izgubi družine v cunamiju na Sumatri sprejeli v permakulturni center na Baliju. Ko je našel svojo strast, je do svojih zgodnjih 20. let postal njihov glavni svetovalec. V tem času se je naša nabavna skupina obrnila na organizacijo, da bi ji pomagala pri delu z lokalnimi skupnostmi v sumatranskem okrožju Gayo Lues. Potem ko je Sabar našel ljubezen v OIC, se je odločil vrniti v domovino in voditi usposabljanje za bolj trajnostno kmetijstvo.


Ker povpraševanje po eteričnih oljih narašča, se pridelovalna zemljišča še naprej povečujejo. Grmi pačulija se trenutno razprostirajo na več hektarjih zemlje in nič ne kaže, da bi njegova priljubljenost upadla. Izziv je bil zato predstavljen GPC in kmetom na Sumatri: spodbudili smo jih, da pridelke pridelujejo regenerativno, hkrati pa ohranjajo stalni dohodek. GPC pomaga pri usposabljanju pridelovalcev pačulija, da se lahko izvajajo regenerativne prakse in se proizvede višja kakovost olja. Ko Lush to olje odkupi od GPC, gre del sredstev za delovanje in vzdrževanje centra, kar omogoča nadaljnji razvoj in usposabljanje. Preostala sredstva so namenjena neposredno kmetom samim.


To pa ne pripomore le k dohodku kmetov in proizvajalcev na Sumatri, temveč tudi k trajnostnemu načinu življenja. Številni kmetje na tem območju zdaj uporabljajo destilator eteričnih olj, ki ga poganja majhen jez hidroelektrarne na bližnji reki. To pomeni, da je energijsko zahteven proces destilacije, ki se običajno izvaja s sežiganjem lesa v destilacijskih kotlih okoli gozdov, v celoti pridobljen z obnovljivo energijo – in prvi te vrste, ki so ga videli pri Lushu. S predelavo olj in prodajo izdelkov se zbirajo sredstva za nadaljnja izobraževanja o permakulturi.


Odkar se je pred desetletjem začelo Lushevo partnerstvo z OIC, smo skupaj ustvarili oazo permakulture za kmete na Sumatri in še naprej širimo te regenerativne prakse. Zdaj pačuli kupujemo v šestih različnih vaseh po vsej regiji. Delo pa še zdaleč ni končano in naravna raznolikost Sumatre je še vedno ogrožena. Upamo, da bomo z nadaljnjimi prizadevanji GPC navdihnili prihodnje generacije in s povezavo okrožja za obnovo zemlje ponovno ozavestili njen pomen.


Besedilo Lauren Collins


Be želite raziskati več in obenem ostati prizemljeni, je naša nova linija Lord of Misrule izredno bogata s pačulijem.