Preprosto je živeti zeleno

Enkratna uporaba. Leta 2018 je bila to beseda leta, za številne med nami pa je to tudi novoletna zaobljuba – da se je končno otresemo. Potem ko smo se začeli vse bolj zavedati vpliva plastike za enkratno uporabo na okolje, je iskanje možnosti brez embalaže ali vsaj embalaže za večkratno uporabo postalo pomembnejše kot kdaj prej.


Brez strahu! Medtem ko se lahko naše negovalne navade zdijo minsko polje plastične embalaže za enkratno uporabo, obstaja veliko načinov zmanjševanja plastičnega odtisa, ki ne pomeni zmanjšanja kakovosti. Storite lahko tako:


Nega las


Ohranjanje zdravih las zahteva čas, trud in izdelke, ki ustrezajo vašim potrebam. Spoznajte trde šampone – majhne, a mogočne trde šampone, polne naravnih sestavin in eteričnih olj. Količinsko enake trem steklenicam po 250 gramov, so te ekonomične in okolju prijazne ploščice odlične za potovanja, pri čemer vsaka od njih zagotavlja od 80 do 100 umivanj las (odvisno od dolžine in vrste las). Izbirate lahko med desetimi ploščicami, zato boste našli pravo zase ne glede na to, ali so vaši lasje debeli in suhi ali tanki in neubogljivi. Za lase, ki potrebujejo malo več nege in razvajanja, je na primer odlična izbira lepo dišeč, nežen in učinkovit Avocado co-wash. Co-washing (umivanje z balzamom) pomeni umivanje las brez šampona. Tehnika je odlična za afro, kodraste in izredno suhe lase. Potrebujete nekaj, kamor boste šampone shranili? Izberite okroglo ali kvadratno posodico.


Nega kože


Včasih je najboljša nega kože najpreprostejša nega. Če želite spremeniti svojo negovalno rutino in hkrati še vedno dosegati odlične rezultate, poskusite nego kože brez embalaže. Robčke za odstranjevanje ličil za enkratno uporabo zamenjajte za nežno, večkrat uporabno sredstvo za čiščenje, vlažilne izdelke v plastičnih embalažah pa za vlažilna trda olja za obraz. Ne glede na to, ali iščete nekaj pomirjajočega ali osvežilnega, za vsakogar se bo našlo nekaj.


Tuširanje


Iščete zamenjavo za gel za tuširanje, ki bo na koži prav tako pustila občutek svežine in čistoče? Kaj pravite o dobrem starem trdem milu? Vsako milo je polno svežih sestavin in učinkovitih eteričnih olj, ki so ustvarjeni z mislijo na kožo, kot tudi senzacionalnih vonjev, ki bodo na koži ostali še dolgo po tem, ko boste milo sprali s sebe. Če v svojem prezasedenem življenju nimate prav veliko časa za razvajanje, obenem pa hrepenite po mehki koži, so trdi pilingi in vlažilna mila za tuširanje odlična priložnost, da se prepustite in dobite vse, kar potrebujete za vlaženje in mehčanje kože.


Nega telesa


Bi se v svoji negovalni rutini radi znebili aerosola in roll-on dezodorantov? Pograbite alternativo brez embalaže, ki v vaši torbi ne bo puščala in ne bo končala na odlagališču. Niti vaš losjon za telo ne potrebuje embalaže, zahvaljujoč masažnim ploščicam na osnovi kakavovega masla in losjonom za telo brez embalaže, ki se topijo z le malo pomoči vaše telesne temperature. Ne glede na to, ali veliko časa preživite na letalu ali 'živite' na vlakih, so ti izdelki odlični sopotniki na vseh potovanjih.


Darila


Če želite darilo podariti tako planetu kot ljubljeni osebi, lahko plastiko ignorirate z vrsto daril, zavitih v embalažo, ki je izdelana iz recikliranih materialov. Če darilo prevežete s trakom, izdelanim iz recikliranih plastenk PET, boste v stilu podprli boj za ohranitev naših oceanov. Če želite nekaj povsem prilagodljivega oziroma po meri, pa poskusite Knot Wraps. Gre za alternativo ovojnemu papirju iz tkanine, ki jo lahko srečni obdarovanec znova uporabi kot čudovito naglavno ruto ali kravato. Z vrsto možnosti vam torej preostane le še, da izberete izdelek, ki ga želite podariti.


Zdaj torej poznate izdelke, ki vas bodo negovali in razvajali od glave do peta, ne da bi s tem onesnažili planet, zato ste pripravljeni na svoj naslednji okolju prijazen podvig. Če potrebujete navdih, preberite ta članek za nasvete o tem, kako čim bolj zmanjšati odpadke.