Pogovorimo se o potenju

Ne glede na to, kako črkujete besedo dezodorant, ga uporabljamo skoraj vsi. Tu vas čaka nekaj dejstev o dezodorantih in potenju: Potenje je za telo nujen proces, ki nas ohlaja, nam omogoča boljši oprijem v sili in oddaja hormone, ki privlačijo nasprotni spol.


Dandanes po zaslugi klimatskih naprav, spletnih strani za iskanje partnerjev, zdravstva in varnosti teh lastnosti ne cenimo več, potenje pa je postalo le nadležen proces, ki lahko povzroča neprijeten vonj. Kljub temu gre vseeno za nujen proces, in če se proti njemu borimo, to pomeni, da ne poznamo lastnega telesa.


Kako znoj nastane in kako se z njim soočati

Poznamo dve vrsti žlez za potenje; ekrine in apokrine. Ekrine žleze so veliko bolj pogoste; njihovi kanali so ločeni od por, iz katerih prihaja sebum (voskasta substanca, ki vlaži našo kožo in lase) in iz katerih rastejo dlake. Ekrine žleze aktivirajo temperature nad 32 stopinj Celzija, fizični napor, pikantna hrana ... Odrasel človek lahko pridela 15 litrov znoja na dan in pri vsakem povišanju temperature za sedem do osem stopinj podvoji svojo porabo vode. Ko voda izhlapeva iz kože, ustvarja hladilen učinek. Ekrine žleze proizvajajo nekoliko slano tekočino, ki je sestavljena iz 99,5 % vode in 0,5 % soli ter drugih mineralov. Ta tekočina nima vonja, kolikor ji je izhod iz kože omogočen. Neprijeten vonj potu dajejo bakterije.


Druga različica pota izhaja iz apokrinih žlez, ki ustvarjajo posebno okolje na koži. Te žleze se držijo lasnih foliklov in njihovi izločki se izločajo skozi pore, ki so desetkrat večje in širše od odprtin ekrinih žlez. Apokrine žleze izločajo mlečno substanco iz vode, mineralne soli, beljakovin, hormonov in maščob, ki privlačijo bakterije. Nahajajo se pod pazduhami, na sramnem predelu, okrog prsnih bradavičk ter popka, nekaj pa jih je tudi na obrazu. Kot pot iz ekrinih žlez tudi ta sam po sebi nima vonja, vendar pa vsebuje maščobe in beljakovine, ki jih bakterije obožujejo.


Temu pravimo fermentacija in to je tisti proces, ki ustvarja neprijeten telesni vonj. Največ apokrinih žlez najdemo pod pazduhami in v sramnem predelu. Ti predeli nimajo vedno dovolj dostopa do kisika, kar povečuje možnosti za razvoj bakterij in posledično tudi vonja. Apokrine žleze se aktivirajo ob čustvenih stanjih, kot so živčnost, jeza, spolna vzburjenost in bolečina. Potenje se prične v roku dveh minut po vstopu adrenalina v kri.


Potne dlani in stopala so lahko tudi v pomoč pri begu ali boju, saj se na njih nahaja kar 400 potnih žlez na kvadratni centimeter kože. Apokrini pot vsebuje tudi določene feromone – hormone, ki privlačijo spolne partnerje –, zato ni čudno, da se takšno potenje prične v obdobju pubertete.


Ne skrbite, ne bo vam treba izbirati med privlačnostjo in prijetnim vonjem; naravni dezodoranti lahko vzpostavijo ravnovesje, ob katerem boste srečni, zdravi in dišeči istočasno; s samokonzerviranim dezodorantom, polnim naravnih pudrov in čudovitih eteričnih olj, ki omejujejo rast bakterij in kožo odišavijo.


Zakaj se nekateri potijo bolj kot drugi?


Seveda na to vplivata lokacija in spol, vendar pa sta pri potenju najpomembnejša dejavnika vaš življenjski stil in vaš genski zapis.


Najlažji in najvarnejši način odpravljanja neprijetnega vonja je umivanje z vodo in milom, ker pa nam sodobni način življenja ne pušča dovolj časa za tuširanje in kopanje in ker danes obstaja mnogo tkanin, ki preprečujejo dostop kisika do kože (poliester in najlon), so dezodoranti postali pomemben del naših življenj. To lahko opazimo tudi v prodaji; med letoma 1942 in 1957 se je prodaja dezodorantov v ZDA povečala za 600-krat, v letu 2014 pa je industrija vredna že 2 milijardi dolarjev.


Na količino potenja v veliki meri vpliva naš življenjski stil. Naša življenja so zelo raznolika in svoja telesa dnevno izpostavljamo različnim doživetjem in čustvom.


Psihični napor in treningi


Ljudje s službami, ki zahtevajo več telesnega naprezanja, in športniki se dnevno potijo več. Gibanje in treningi povečujejo telesno temperaturo, ki jo moramo s potenjem uravnavati. Drugi potenje doživljajo v krajših časovnih obdobjih, recimo med enim samim treningom ali aktivnim plesom. V obeh primerih lahko uporabimo naravne dezodorante na osnovi pudrov, ki jih lahko nanesemo tudi na oblačila ali čevlje in ki zagotavljajo svežino in udobje.


Vpojni puder lisičjaka, oglje, kaolin, magnezijev trisilikat in natrijev bikarbonat so še posebej uporabni; dovolite svojemu telesu potenje na predelih, kjer se lahko posuši in je nastajanje neprijetnega vonja manjše, ter dezodorant nanesite na predele, kjer se bakterije pogosteje razmnožujejo npr. pod pazduhe in na stopala. Ti predeli bodo tako ostali suhi. Sami najbolje poznate svoje telo, zato je odločitev o nanosu in ponovnih nanosih vaša.


Čustva in stresne situacije


Ko ste pod stresom (na primer na prvem zmenku ali razgovoru za službo), vaše telo sprošča adrenalin, ki povzroča povečano potenje. V boj proti temu stopite z izdelki, ki vpijejo čim več potu.


Naravni vpojni pudri, kot sta lisičjak v The Greenchu in natrijev bikarbonat v T'eo, pomenijo, da bakterijam ne bo ostalo veliko znoja za razgradnjo. Ti pudri vsebujejo tudi uporabne dišave, ki se borijo proti bakterijam, preko njih pa lahko nanesete tudi sprej za telo. Če nameravate nositi temnejša oblačila, je prava izbira za vas The Guv'ner, ki je poln učinkovitega oglja in ki preprečuje nastajanje belih madežev na oblačilih.


Če opažate neprijeten telesni vonj, a se kljub temu ne potite preveč, uporabite bolj kremen dezodorant kot je na primer Aromaco, ki vsebuje infuzijo virginskega nepozebnika, ki vpija vlago, močne antibakterijske sestavine, kot je olje sicilijanske limone ali kamilični kis, pa se borijo proti bakterijam.


Dlake


Britje ali voskanje dlak pomaga v boju proti razmnoževanju bakterij, vendar pa sveže obrita koža potrebuje tudi posebno nego.


Samokonzerviran dezodorant, kot je Aromaco, bo kožo negoval brez bolečin, saj vsebuje hladilni virginski nepozebnik, ki pomiri kožo. The Greench je najnežnejši dezodorant iz naše linije, saj vsebuje pomirjujočo sivko v prahu, klorofilin in benzoin resinoid, ki aktivno mirijo kožo.


Dlake lahko prav tako zadržujejo vlago in ustvarjajo pogoje za razmnoževanje bakterij, še posebej če so kodraste in goste, kar je pogosto na predelu pazduh in sramnem predelu. Redno umivanje pri tem sicer pomaga, vendar pa so lahko zaradi vsakdanjega stresa apokrine žleze zelo aktivne.


Dezodoranti v prahu ali trdnem stanju, kot je T'eo, bodo z lahkoto dosegli dlačice in vpili vlago ter koži priskrbeli antibakterijska eterična olja. Ne potite se, ne glede na situacijo vas tu čaka dezodorant, ki bo poskrbel za vas. Ne pozabite le, da se vsakdo poti drugače – preizkusite izdelke in najdite pravega zase.