Koristi masaže

Masaža nam sicer lahko pomeni le priboljšek, nove študije pa kažejo, da ima poleg tega, da se z njo sprostimo, še mnogo drugih zdravju koristnih učinkov. Masaža kot vrsta zdravljenja? To je recept, ki si ga vsi želimo. Pozitivni učinki masaže presegajo zgolj občutek sprostitve, ki je prvi, ki ga zazna večina ljudi.


Izboljša spanje


Tistih, ki so pod izkušenimi rokami že zadremali, o tem zagotovo ne bo treba prepričevati, študije pa so pokazale, da lahko masaža ublaži motnje spanja z učinkom delta valov, ki so običajno povezani z globokim spancem.


Blaži bolečine


Ameriška College of Physicians in Pain Society v svoja priporočila za zdravljenje bolečin v križu po podatkih iz leta 2007 vključujeta tudi masažo.


Študija učinkovitosti sprostitve in strukturalne masaže je pokazala, da že 10 tednov masažne terapije bolečine ublaži bolje od zdravil in vadbe, učinki pa trajajo šest mesecev. Med drugim so ugotovili tudi, da je sprostitvena masaža enako učinkovita kot strukturalna.


Po raziskavi Touch Research Instituta redna masaža blaži glavobole ter pogostost in intenzivnost migren, 30-minutna masaža pa pomaga tudi pri tenzijskih glavobolih.


Izboljša razpoloženje in zmanjšuje stres


Če bolje spite in redkeje trpite za glavobolom, ste gotovo tudi bolje razpoloženi, v ozadju pa se za to skriva dobra razlaga. Na Touch Research Institutu so ugotovili, da masaža pomaga proti zaskrbljenosti, saj znižuje raven stresnega hormona kortizola in poveča število nevrotransmiterjev serotonina in dopamina. To pomeni manj stresa, zaskrbljenosti in depresije.


Izboljša imunski sistem


Masaža vam bo ob sprostitvi in ustvarjanju prijetnega vzdušja pomagala tudi izboljšati delovanje imunskega sistema. Študija raziskovalcev na Cedars-Sinai Medical Centre v Los Angelesu je pokazala, da se po 45-minutni masaži poveča število limfocitov, belih krvnih celic, ki pomagajo pri zaščiti telesa pred boleznijo.


Skrbi za lepšo kožo in lase


Zahvaljujoč boljšemu spancu, obvladovanju stresa in boljšemu razpoloženju se boste počutili odlično, redna masaža pa bo pozitivno vplivala tudi na sijaj vaše kože. Masaža spodbuja prekrvavljenost in limfno drenažo (odpravljanje strupov stran od celic) in tako poživi tako vašo kožo kot lase. 

Boljši spanec, manj stresa in boljše razpoloženje ... rezultat redne masaže.