Kana- varna alternativa

Že samo prebivalci Velike Britanije barvo za lase uporabijo 100-milijonkrat na leto, pri čemer v približno 60 % primerov to storijo doma. Lase si redno barva več kot tretjina žensk in več kot desetina moških, frizerski saloni pa vsako leto opravijo več kot 45 milijonov barvanj.


Mintel, agencija za tržne raziskave, ocenjuje, da se na leto proda za približno 321 milijonov funtov kompletov za barvanje las – lekarne in supermarketi namreč vsako leto prodajo več kot 50 milijonov tovrstnih izdelkov.


Evropska komisija ocenjuje, da alergijsko reakcijo na barve za lase slej ko prej doživita 1–2 odstotka ljudi, ki jih uporabljajo, podatki organizacije Allergy UK pa kažejo, da se je število ljudi, ki so tovrstne reakcije doživeli, v zadnjih 20 letih potrojilo. Delno je to posledica dejstva, da si lase barvamo vse pogosteje, delno pa tudi tega, da kompleti za barvanje las postajajo vedno cenejši, vedno bolj enostavni za uporabo in vedno učinkovitejši.


»Ob uporabi sintetične barve se povrhnjica vaših las, to je zunanja plast, ki lasem daje lesk, odpre,« pravi soustanovitelj Lusha in triholog Mark Constantine. »S tem se prebijete v notranjost lasu in spremenite svojo naravno barvo, sintetična barva pride v las in ga napolni. Toda ista barva prodre tudi v vašo kožo, vstopa v vaš krvni obtok in nasploh v vaše telo.«


Kana pa po drugi strani preprosto obarva zunanjost vsakega lasu in v času enega do šestih mesecev postopoma zbledi.


»Problematične so predvsem trajne barve,« dodaja dr. White z Dermatološkega inštituta St John's. »Zaskrbljujoče je, da trajne barve za lase spremlja opozorilo ›Lahko povzroči hudo alergično reakcijo‹. To ni ravno opozorilo, s katerim bi človek opremil varen izdelek!« nadaljuje dr. White.


Tudi barve, ki naj bi bile »naravne«, lahko vsebujejo kemikalije, ki lahko povzročijo alergično reakcijo, zato organizacija Allergy UK kot najbolj varne možnosti priporoča kano in rastlinske pigmente. Pozorni bodite le na to, da se izogibate tako imenovani »črni kani«, ki se jo včasih uporablja za izdelavo kaninih tatujev in ki je v resnici sintetična barva za lase, ki vsebuje parafenilendiamin (PPD), ki lahko povzroči hudo alergično reakcijo.


»Prava kana (torej takšna, ki ni mešana s fenilenediamini) je varna,« pravi dr. White. »Žal pa številni izdelki, ki se predstavljajo za kano (celo takšni, ki so označeni kot ›naravni‹), vsebujejo tudi trajne barve.«


Pri Lushu sintetičnih barvil ne boste našli, saj je naravna kana varna in učinkovita alternativa, ki je boljša za vaše telo in za vaše lase. Kana je rastlina, ki uspeva na Srednjem vzhodu in ki se jo že od antike uporablja za barvanje kože in las.


Preizkusite, preden poskusite


S preizkusom na majhnem koščku kože pred uporabo kane se lahko prepričate, da niste alergični na henotaninsko kislino, tj. na rdečeoranžni pigment, ki je prisoten v listih kane. Preizkus opravite tako, da si na kožo nanesete majhno količino z vodo zmešane kane in počakate najmanj eno uro.


Alergične reakcije na kano so zelo redke, tudi če do reakcije pride, pa praviloma ni huda – le srbečica po glavi in lasišču. Alergične reakcije na PPD (parafenilenediamin) – ki ga najdemo v sintetičnih barvah in kani s primesmi – lahko po drugi strani povzročijo rdečico in pekoč, srbeč ali dražeč občutek po lasišču, obrazu in vratu.


Evropska zakonodaja od leta 2011 od proizvajalcev zahteva, da embalažo barv za lase opremijo z opozorili, ki uporabnike opozarjajo na tveganje alergične reakcije in priporočajo izvedbo testa na majhnem koščku kože pred vsako uporabo.


Toda dr. White meni, da opozorila niso dovolj opazna.


Isto tveganje obstaja pri barvah, ki jih uporabljajo frizerski saloni – res pa je, da večina uglednih frizerjev vztraja, da pred nanosom barve na lase stranke opravijo preizkus na manjšem koščku kože. Takšno ravnanje je smiselno, a pogosto je omejeno le na prvo uporabo določene barve. To je problematično, saj je povsem mogoče, da doživite hudo reakcijo na barvo, ki ste jo uporabili že dostikrat in pri kateri še nikoli dotlej niste imeli težav. Še več, rezultati tovrstnih testov na koži so zanesljivi samo, če se test opravi v alergološki ambulanti.


Dr. White pravi: »S testiranjem barve za lase je mogoče odkriti posameznike s hudo/izraženo alergijo, ni pa nobenih dokazov, da se z upoštevanjem teh splošno priporočenih postopkov prepozna tudi tiste, pri katerih alergija ni tako huda.«


Reakcije večinoma niso resne – a že blaga reakcija poveča vaše tveganje, da se pri vas kdaj v prihodnosti pojavi hujša, zato je v primeru, da ste kdajkoli doživeli kakršnokoli draženje, najbolje, da se sintetičnim barvam povsem izogibate.


Organizacija Allergy UK navaja, da sintetične barve za lase vsebujejo toliko kemikalij, da lahko reakcijo povzroči tako rekoč katerakoli izmed njih. Glavni krivec pa je vendarle najverjetneje parafenilenediamin (PPD), v zvezi s katerim Evropski znanstveni odbor za potrošniške izdelke ugotavlja, da je najbrž odgovoren za 80 % vseh alergičnih reakcij.


PPD je organska spojina, ki se uporablja v skoraj vseh trajnih in poltrajnih barvilih, in sicer gre za snov, ki barvo »fiksira« in tako zagotovi, da se barva ne izpere. PPD najdemo v visokih koncentracijah zlasti v temnorjavih in črnih odtenkih, trenutno pa je tudi najučinkovitejša znana metoda za prekrivanje sivih las. V poskusu, da bi naredili barve za lase varnejše, se kot alternative uporabljajo tudi druge kemikalije. Med njimi so paraaminodifenilamin (PADA), paratulendiamin (PTDA) in 3-nitro-p-hidroksetilaminofenol, ki jih najpogosteje najdemo v svetlejših oziroma rdečkastih barvah. Toda tudi te snovi lahko povzročijo preobčutljivost, kar pomeni, da niso nujno povsem varne – le nekoliko varnejše.


Dr. White pravi: »Če želite biti varni, jih ne uporabljajte.«


Lusheva kana


Če je slučajno še ne poznate: kana je rastlina, ki uspeva na Srednjem vzhodu in ki jo že od antike uporabljajo za barvanje kože in las. Lusheve ploščice kane so izdelane iz najkvalitetnejše perzijske kane in nimajo nikakršnih primesi sintetičnih barvil. Izdelane so iz posušenih listov kane, ki jih zmeljemo v prah, zmešamo z organskim kakavovim maslom iz pravične trgovine in oblikujemo v ploščice. Tem nato dodamo še druge naravne sestavine, ki v kani poudarijo različne barve in tako ustvarijo pet različnih odtenkov: Brun, Marron, NoirRouge in Venitien.


Lusheva kana lasem ne da le barve, temveč učinkuje kot globok, balzamičen tretma – zahvaljujoč kakavovemu maslu in eteričnim oljem lasje zadišijo in se zalesketajo. Te sestavine pomagajo lase prevleči z zaščitno plastjo naravne barve, ki obteži lase, ki bi radi štrleli stran, in preprečuje nabiranje statične elektrike. Ob uporabi Lushevih kan bodo vaši lasje zdravi in bleščeči, ne da bi za to potrebovali potencialno nevarne kemikalije.