Kaj je to dezodorant

Kaj je to dezodorant? Pogovorimo se o odpravljanju neprijetnih telesnih vonjav. Vsi smo radi čisti in sveži, a to ni vedno enostavno. Ob mnogih izdelkih in opcijah, ki jih imamo na voljo, se je včasih težko odločiti za eno samo. Tu je priročnik o izdelkih, ki so vam na voljo:


Dezodoranti


Ne glede na to, kaj mislite, je dezodorant nekaj povsem drugega kot antiperspirant, čeprav so njuni učinki (svežina ter odpravljanje telesnih vonjav) enaki. Glavna naloga dezodoranta je zaviranje rasti bakterij, ki proizvajajo neprijeten vonj. Dezodorant to doseže s pomočjo antimikrobnih sestavin, ki uničujejo bakterije, plesni in glivice. Poleg tega dezodoranti kožo pogosto tudi odišavijo in tako telesu dodajo ekstra sladko plast zaščite pred neprijetnim vonjem.


V dezodorantih se že stoletja uporabljajo naravne sestavine, kot so čajevec, žajbelj in citrusi, saj ustvarjajo okolje, v katerem bakterije ne morejo preživeti in se razmnoževati. Citrusna olja, kot na primer olje bergamotke ali olje sicilijanske limone, vsebujejo tudi alfa hidroksi kislino in tako razgrajujejo znoj in sebum. V pravem razmerju so naravne sestavine sposobne nadzorovati bakterije in ohranjati koži lastno mikrofloro.


Najzgodnejši opisi dezodorantov prihajajo iz Perzije devetega stoletja, ko so začeli učenjak Zirjab in njegovi učenci priporočati njihovo uporabo na sodišču islamske Iberije. Komercialni dezodoranti so se na trg najprej prebili leta 1888 v ZDA. Dandanes dezodoranti pogosto vsebujejo sestavine, ki temeljijo na alkoholu, ki ustvari mikrobom neprimerno okolje, ali pa antibakterijske kemikalije, kot je triklosan, ki bakterije pobija.


Trenutno so najbolj priljubljeni dezodoranti v obliki roll-onov in sprejev. Spreji so najpogosteje v obliki aerosolov, ki so jih prvič uporabili leta 1920. Približno 20 let kasneje so izumili roll-on, ki je postal bolj popularen in uporaben. Kljub temu pa obe različici vsebujeta tekočino in zaradi tega potrebujeta plastično ali kovinsko embalažo, ki jo je treba reciklirati ali pa pristane med odpadki. Vsako leto pristane v oceanih osem milijonov ton plastike, in grozno je že samo pomisliti, koliko plastike zavržemo vsak dan. Dezodoranti poleg tega pogosto vsebujejo tudi konzervanse, ki se lahko razkrajajo več stoletij.


Uporaba naravnega dezodoranta pa ni koristna le za okolje. Sveže in naravne sestavine imajo mnogo pozitivnih lastnosti. Olje vetiverja v dezodorantu The Guv'ner je odlično za pomlajevanje kože, preslica v prahu v pudru za stopala T For Toes pa je protivnetna in odlično deluje na utrujena stopala.


Antiperspirant


Antiperspiranti in dezodoranti niso ista stvar. Dezodorant omejuje rast bakterij, antiperspirant pa zavira proces potenja.


Z blokiranjem potnih kanalov antiperspiranti ustvarjajo pogoje, v katerih bakterije ne morejo živeti in se razmnoževati. Glavna sestavina antiperspirantov so spojine aluminijevega klorida, kot na primer aluminij cirkonij tetraklorohidreks gli (aluminijeve in cinkove soli). Ob stiku s potom se spremenijo v trden gel, ki zamaši potne žleze. Sčasoma se koža obnovi in odstrani prepreko. Tudi dezodoranti in antiperspiranti, ki se prodajajo kot naravni, lahko vsebujejo aluminijeve spojine, ki povečujejo učinkovitost naravnih sestavin. Najnovejšo formulacijo antiperspiranta je ustvaril Jules Montenier leta 1941, leta 1960 pa so antiperspiranti izjemno uspešno dosegli širši trg.


Uporaba aluminijevih spojin je zaradi njihove precej kratke zgodovine nekoliko kontroverzna. Aluminij pri mnogih ljudeh povzroča alergične reakcije in preobčutljivost. Če se pri antiperspirantih želite izogniti aluminiju, je na trgu veliko naravnih alternativ, med drugim tudi Lusheva linija dezodorantov. Ne glede na obliko v njih ne boste našli aluminija.


Spreji


Spreji običajno temeljijo na alkoholni osnovi. Ker je alkohol pogosta sestavina dezodorantov, so nekateri spreji označeni kot dezodoranti. Čeprav ima alkohol v njih vlogo dezodoranta, je njegov glavni cilj dostava dišave v kožo s pomočjo izpuhtevanja. Večina tekočih parfumov temelji na alkoholu, spreji za telo pa so običajno najšibkejši. Spreji za telo ne učinkujejo na znoj in bakterije, temveč poskrbijo le za lep vonj, zato jih imamo lahko le za piko na i, ne pa za dejanske dezodorante.


Pudri


Naravni pudri nudijo nežno, a učinkovito alternativno konzervansov in aluminija polnim dezodorantom in antiperspirantom. Zahvaljujoč svoji visoki vpojnosti telesu omogočajo potenje, hkrati pa omejujejo rast bakterij in tako poskrbijo, da ste čisti in se dobro počutite. Antimikrobne sestavine, kot sta čajevec in žajbelj, se združijo z vpojnim natrijevim bikarbonatom ali lisičjakom in tako nadzorujejo potenje in ohranjajo kožo suho.


Pudri za posip


Puder za posip bo vašo kožo naredil nežno takrat, ko ne potrebujete močnega dezodoranta. Uporabite ga lahko kot parfum ali sprej za telo; za nežno, a obstojno odišavljanje kože. Te pudre lahko uporabite tudi na sveže navlaženi, zmasirani koži ali pa kot pomoč pri oblačenju oblek. Odlični so tudi za predele telesa, ki se drgnejo med sabo, saj zmanjšajo trenje in pomagajo proti rdečici. Kot pudri in trdni dezodoranti so tudi pudri za posip samokonzervirani.


Obstaja torej mnogo načinov, da ostanete sveži in odlično odišavljeni. Ne pozabite, vsak človek je drugačen, in kar pri nekom funkcionira, ne bo nujno delovalo tudi pri ostalih. Eksperimentirajte in poiščite izdelek zase.