Kaj je eterično olje

Nič ne bomo okolišili. Eterična olja so dobesedno esenca rastlin, iz katerih jih pridobivamo. So nasičene tekočine, ki vsebujejo tiste dele rastlin, ki privlačijo opraševalce, odganjajo škodljivce in seveda lepo dišijo.


Eterična olja izdelujemo iz cvetlic, dreves, zelišč, začimbnic, grmov, poganjkov in vseh drugih vrst zelenja. A poleg tega, da lepo dišijo, počnejo še marsikaj drugega. Dobra so za um, telo in dušo, in to je razlog, zakaj jih že stoletja uporabljamo za vse mogoče, od cerkvenega kadila prek zdravil do arom, ki jih uporabljamo pri pripravi hrane.


Eterična olja se uporabljajo v stotinah vsakdanjih sestavin. Pogosto ljudje ob njih odmahnejo z roko, češ, to so tiste »vonjave«, ki jih kupiš v steklenički in jih imaš v omarici nad pomivalnim koritom – a so v resnici mnogo več. Našli jih boste na seznamih sestavin pralnih praškov, v finih svečah, s katerimi si krasite dom, v priboljških, ki jih jeste, parfumih, s katerimi se dišavite, in v domačih zdravilih proti prehladu. Če potegnemo črto: eterična olja so neverjetna.


Najpogosteje eterična olja uporabljamo v parfumih. Dišave, s katerimi krasimo svoje življenje, so pogosto posrečene kombinacije eteričnih olj, ki jih izdelovalci sestavijo precej podobno, kot umetnik iz barv in oblik sestavi sliko. Beseda parfum izvira iz latinske per fumum, kar dobesedno pomeni »z dimom« – kar je najstarejša metoda ekstrakcije dišav iz rastlin.


Eterična olja je mogoče pridobiti iz stotin rastlin, zato so izjemno raznolika, tako po videzu, teksturi in barvi kot po vonju, da sploh ne omenjamo vseh mogočih metod ekstrakcije, s katerimi jih pridobivamo.


Postopek pridobivanja eteričnega olja je odvisen predvsem od tega, iz katere cvetlice oziroma rastline ga pridobivamo. Rezultat je pri vsakem postopku nekoliko drugačen: ali absolut ali konkret ali maslo ali eterično olje. Ne glede na teksturo pa so vsi odlični tako za vaše telo kot za vaš um.