Draga, odšel sem v Zambijo

Med, ki ga uporabljamo v našem šamponu Fairly Traded Honey, lase neguje in jim daje sijaj. Zgodbe pa s tem še ni konec. Z ekstremnim čebelarstvom in ročno izdelanimi panji se naša zgodba prične v Zambiji.


Bosih nog in brez rokavic ali zaščitnih oblačil zambijski čebelar Gibson pleza po visokem drevesu, da bi dosegel tradicionalni panj, ki visi čisto na vrhu. Neverjetno je, kako miren je ob tem. Potem ko panj v obliki votlega cilindra odstrani, previdno spleza nazaj do tal in ga nežno odpre, seže vanj ter iz njega odstrani veliko satovje, polno majhnih čebel.


Gibson je eden izmed stotih zambijskih čebelarjev, ki pridelujejo med za uporabo v šamponu Fairly Traded Honey. V začetku letošnjega leta je naša nakupna ekipa odpotovala v Zambijo in izkusila tradicionalno čebelarstvo ter delo domačinov. »Gibson s čebelami skozinskoz sodeluje,« pravi Lushev čebelarski strokovnjak Richard. »Ne lasti si jih in ne trudi se jih nadzorovati; deluje le kot posrednik in zaščitnik njihovega naravnega okolja.«


Mnogim kmetovalcem v severozahodni Zambiji čebelarstvo omogoča dodaten in aktiven dobiček; zeleni gozdovi v Zambiji prekrivajo 60 odstotkov države in so idealno naravno okolje za divje čebele. Med s tega območja kupujemo od julija 2012, do danes pa smo ga porabili že 40 ton. Za nas med predstavlja popolno sestavino za uporabo na laseh; je naravni humektant – zadržuje vlago –, daje pa tudi neverjeten sijaj.


Ker čebele nektar nabirajo v nekultiviranih, naravnih gozdovih, njihov med ne vsebuje pesticidov in herbicidov. Je izjemno kakovosten in ima prepoznavno, bogato in dimno aromo. Kmetovalci so za med plačani pošteno in podpirajo naravno verigo zalog, kar jim omogoča tako proizvodnjo za Lush kot tudi prodajo na domačem tržišču.


Poleg tega, da so se naučili, kako iz panja dobiti satje, se je naša nakupna ekipa spoznala tudi z grajenjem tradicionalnih panjev, ki je prava umetnost in se prenaša iz generacije v generacijo. Iz enega drevesa se izdela povprečno 15 do 20 panjev, ki zdržijo do 10 let – vpliv na okolje je torej minimalen. Med svojim potovanjem po Zambiji je ekipa spoznala tudi čebelarko Ruthie, vdovo, ki je s prihodkom od čebelarstva poskrbela za šolanje svojih šestih otrok in celo zgradila hišo.


Z obiskom čebelarjev in neposrednim nakupom vam zagotavljamo, da je med resnično iz pravične trgovine in da so čebelarji zanj iztržili zagotovljeno ceno. Vonj našega šampona Fairly Traded Honey je poln rož, navdih zanj pa smo dobili v gozdovih in rastlinstvu iz okolice reke Kabompo. Močni sladki vonj medu je uravnovešen z absolutom vrtnice in geranije ter eteričnim oljem bergamotke. Ta šampon ne potrebuje nobenih konzervansov, saj 50 odstotkov vsake plastenke predstavlja med, ki je naravni konzervans.


Pridružite se pogovoru na #LushBuying


Zdaj ko ste izvedeli nekaj o našem medu iz pravične trgovine, pa si oglejte še šampon Fairly Traded Honey.