Arganovo olje iz Maroka

Spoznajte ženske zadruge, ki si skupaj prizadevajo za trajnostno pridobivanje arganovega olja v Maroku, in si oglejte, kako sadovi njihovega dela koristijo afriškemu podeželju.


Sončni žarki bičajo Arganeraie v Maroku in naznanjajo začetek še enega vročega dne. V mesecih od julija do oktobra imajo članice lokalne ženske zadruge, ki vsako jutro zgodaj vstanejo in iščejo po tleh ležeče sadeže, ki v tem času redno odpadajo z odraslih arganovih dreves, veliko dela.


Arganovo olje je doma v Maroku in Berberi ga že stoletja uporabljajo v kulinarične, kozmetične in zdravilne namene; v zadnjem desetletju pa je postalo arganovo olje pomembno tudi v mednarodnem kozmetičnem sektorju.


Ob pravilnem in etičnem postopanju bi lahko ta razcvet zagotovil trajnosten vir prihodkov za številne lokalne skupnosti.


Potem ko poberejo dragocene arganove sadeže, še preden bi se do njih dokopale koze na paši, članice zadruge jedrca prinesejo v hladno skupno stavbo in začnejo s predelavo sadežev v olje. V Ifrawnlhni trenutno skupaj dela 42 žensk, ki v enem dnevu pripravijo povprečno 1 kg izluščenih arganovih jedrc, za kar morajo odstraniti zunanje meso sadeža in streti notranjo lupino.


Jedrca nato odpeljejo v mesto Agadir, kjer iz njih iztisnejo bogato tekočino jantarne barve. Za liter olja je potrebnih približno 2,3 kg arganovih jedrc. Da se ne bi prav nič izgubilo, arganovo pogačo (stranski produkt stiskanja) prodajo lokalno, za kozmetične namene, s hranljivim mesom sadežem hranijo živali na vasi, z lupinami pa kurijo.


Trenutno obstaja približno 22 vaških zadrug, ki svoja arganova jedrca pošiljajo v Agadir, kjer se nahaja sedež te organizacije – tu sta izvoljeni predsednik in sindikat, ki organizirata preverjanje kakovosti in izvoz ter upravljata s povpraševanjem.


Kadarkoli organizacija dobi naročilo, je to dodeljeno eni od vaških skupin, ki ga izpolni v celoti. S tem je poskrbljeno, da je mogoče vsakemu dobavljenemu paketu slediti prav do delavcev, ki so ga pripravili, in da je laže zagotavljati svežino izdelka. Ob tem, da potrjuje, da je vse pridelano olje visokokakovostno, sledljivo in sveže, sindikat za vse lokalne kolektive organizira tudi stalna usposabljanja in ocenjevanja, ki jim pomagajo doseči organski status ECOCERT in oznako pravične trgovine. S tem sindikat poskrbi, da delavci dobijo status rokodelcev in so tako od vseh kupcev upravičeni do poštenega plačila za svoje olje.


Sindikat poleg tega usmerja prizadevanja za ohranitev trajnostnosti in okoljske prijaznosti projekta za lokalne skupnosti. Da bi ohranile to dragoceno industrijo za prihodnje generacije in izboljšale varnost zemlje, lokalne oblasti financirajo vsakoletno zasaditev sadik na 300 hektarjih zemlje. Med mirnimi vasicami med arganovimi drevesi poganjajo mandljevci, oljke in žižole, še več arganovih dreves pa lahko vidimo na pobočjih hribov, kjer njihove korenine zadržujejo napredovanje puščave. Jasno je, da igra to dragoceno olje, medtem ko sveti njegova zvezda na mednarodnih trgih vse svetleje, zelo pomembno vlogo tudi na lokalni ravni.