Preizkušamo naše kreme za sončenje

Preizkušamo naše kreme za sončenje


Kreme za sončenje imajo pomembno vlogo pri javnem zdravju in lahko zmanjšajo tveganje za sončne opekline in kožnega raka, če se uporabljajo pravilno. Z njihovo učinkovitostjo in varnostjo se ne smemo šaliti, zato morajo opraviti različne teste.

»Nikoli ne bi smeli imeti slabega občutka, če nekaj kupite pri Lushu,« pravi soustanovitelj Lusha Mark Constantine. »Nudimo izdelke, ki poleg videza upoštevajo tudi dolgoročno zdravje kože. Pravilne odločitve o izdelkih, kot sta krema za sončenje in barva za lase, zahtevajo veliko razprav in odprti moramo biti za drugačna mnenja.«Testiranje končnih izdelkov – Lushevi preizkuševalci


V poznih 80. letih prejšnjega stoletja, ko je bil Lush še blagovna znamka za naročila po pošti, imenovana Cosmetics To Go, je bila naša prva linija izdelkov za sončenje testirana na prostovoljcih (vključno s soustanoviteljico Lusha Roweno Bird), ko so se povzpeli na Kilimandžaro. Testiranje na kraju samem je bilo zelo drzno (če ne celo zahtevno), danes pa se tega lotevamo nekoliko drugače.


Lushev koordinator testiranja izdelkovJet Shears pojasnjuje: »Vsak na novo ustvarjen izdelek je temeljito testiran, da se zagotovita njegova učinkovitost in varnost uporabe. Prvič, izumitelj izdelka izdelek uporabi sam. Ko so zadovoljni, ga nadgradimo v našem obratu za raziskave in razvoj ter pripravimo večjo količino za našo skupino za testiranje.« Komisija šteje približno 350 prostovoljnih preizkuševalcev, vsi so popolnoma neodvisni od Lusha, z različnimi tipi in toni kože ter težavami. Pošljejo jim izdelke in jih prosijo, naj jih uporabljajo določeno časovno obdobje, običajno tri do štiri tedne, nato izpolnijo obrazec za povratne informacije.


Ker lahko nekatere kreme za sončenje pustijo bel odtenek na temnejših odtenkih kože, smo povratne informacije iskali tudi pri temnopoltih ljudeh, ki delajo v podjetju. Ti preizkuševalci so nam dali pomembne povratne informacije o tem, kateri izdelki delujejo za različne tone kože in kje je treba zapolniti vrzeli v ponudbi.Testi končnih izdelkov – SPF in UVA


Vse izdelke za zaščito pred soncem je treba tudi testirati, da se oceni njihova zaščita. Testiranje brez vključenosti živali je za nas izvedla ustanova v Franciji. Ocena zaščite je označena na večini tub in embalaž za zaščito pred soncem: SPF (zaščitni faktor) in/ali logotip UVA. Testiranje SPF meri globino zaščite, medtem ko testiranje UVA proučuje širino zaščite v spektru UVR.


Ravni SPF so predstavljene kot številke. Višje je število, večjo zaščito lahko pričakujete, če izdelek nanesete v enaki debelini, kot je bila testirana (2 mg na cm² kože). Medtem ko se ocene zaščitnega faktorja običajno razlagajo kot način podaljševanja časa na soncu brez škode, je o njih pravilneje razmišljati kot o sistemu nanašanja, saj številni nanesemo manj kreme za sončenje, kot jo nanesejo proizvajalci, ko jo testirajo. Izdelek SPF 15, ki ga nanesete v odmerku 2 mg na cm² kože, vam bo zagotovil 1/15 izpostavljenosti UVB, ki bi jo prejeli sicer.


Nazadnje vam logotip UVA pove, ali vaša krema za sončenje nudi tudi dobro zaščito pred UVA, vrsto sončne svetlobe, ki pušča malo vidnih sledi, vendar lahko še vedno poškoduje kožo. V EU mora biti UVA nad tretjino vrednosti SPF, da lahko znamka prikaže ikono na kremi za sončenje.


Testi posameznih sestavin – strupenost, občutljivost in varnost


Od leta 2014 uporabljamo iste tri organske UV-filtre, sredstva za zaščito pred soncem, ki absorbirajo UV-žarke in ščitijo kožo pred njimi. Oktilmetoksicinamat (OMC), oktokrilen (OC) in butil metoksidibenzoilmetan (BMBM) so izbrali naši izumitelji zaradi njihove dolge zgodovine uporabe in velike količine testnih podatkov, ki so na voljo o njih. Vendar so jih v zadnjih desetletjih nekateri opisali kot kontroverzne in dvomili o njihovi dolgoročni varnosti, zlasti kar zadeva preobčutljivost kože in tveganje za raka. Ker so prisluhnili tem pomislekom in se zavedali, da vsi razpoložljivi podatki izhajajo iz testiranja na živalih, so se ustanovitelji Lusha odločili, da v letu 2020 umaknejo ponudbo iz prodaje in podrobneje proučijo te sestavine.


Perečo dilemo so predali dr. Chloé Raffalli, Lushevi toksikologinji, ki je zadolžena za ocenjevanje varnosti izdelkov, preden se ti prodajo, in zagotavljanje podatkov brez vključenosti živali (ki so na voljo ali jih Lush naroči pri partnerskih laboratorijih). »Večina kozmetičnih podjetij se še vedno zanaša na podatke o živalih,« pravi, »kljub kopici dokazov proti testiranju na živalih ugledne znanosti, ki lahko zaščiti potrošnike pred škodljivimi sestavinami.«


Testiranje in vitro z XCellR8


Za oceno varnosti naših izdelkov za zaščito pred soncem je Chloé naročila dva testa pri XCellR8, laboratoriju, s katerim sodelujemo že leta. »XCellR8 je prvi laboratorij, ki 100 % ne vključuje živali in uporablja samo človeške stranske proizvode, kar nam daje podatke, ki izvirajo iz etike in so veliko pomembnejši za zdravje ljudi,« pojasnjuje Chloé.Test genotoksičnosti: Naše sestavine so bile testirane na človeških celicah in rekonstruiranem tkivu človeške povrhnjice s testom BlueScreen™. Laboratorij natančno reproducira izpostavljenost našega organizma določenim snovem. Z encimi celo posnema presnovno aktivnost (ker je naše telo dejansko lahko precej dobro pri izločanju neželenih snovi). Laboratorij lahko testira različne vrste genotoksinov: klastogene, ki poškodujejo kromosome, aneugene, ki lahko spremenijo število kromosomov, in mutagene, ki spremenijo DNK. Genotoksična snov poškoduje genetski material celic (DNK), te spremembe pa lahko vodijo do raka, zato je testiranje genotoksičnosti tako pomembno.


Preobčutljivost kože: Ponavljajoča se izpostavljenost alergeni snovi lahko pri nekaterih ljudeh povzroči alergijske reakcije. Izdelek se sprva morda zdi v redu, a ko postanete preobčutljivi, je to doživljenjsko stanje, ki se bo pokazalo vsakič, ko boste uporabili snov. Zato je preobčutljivost pomemben podatek, ki ga je treba upoštevati pri ocenjevanju uporabe ali koncentracije sestavine v kozmetičnem izdelku. Uporablja se metoda testiranja ''dva od treh''. Opravijo se dva do trije testi; če dva ne uspeta, se šteje, da sestavina povzroča preobčutljivost. XCellR8 je opravil tri različne teste: test neposredne peptidne reaktivnosti (DPRA), KeratinoSens in h-CLAT. Ti pokrivajo širok spekter reakcij, od kovalentne vezave na beljakovine do aktivacije keratinocitov in aktivacije dendritičnih celic. Zadnji korak te ocene je določitev praga dermalne preobčutljivosti (DST), ki pomaga določiti varne in tvegane količine. Nizka ocena pomeni, da tudi če je bil izdelek v prejšnjih testih označen kot povzročitelj preobčutljivosti, še vedno ni verjetno, da bo povzročil neželene alergijske reakcije, če se ga uporablja v določeni meri.


Ocena varnosti za organizem


Ko je bila opremljena z rezultati XCellR8, je Chloé Raffalli izvedla pregled sistemske toksičnosti, zadnji korak, preden se je vrnila k izumiteljem z oceno varnosti.


Sistemska toksičnost se nanaša na učinke, ki se pojavijo na določeni razdalji od mesta nanosa. Kozmetični izdelki, naneseni na kožo, lahko na primer po vstopu v krvni obtok vplivajo na druge organe. To končno točko visoke stopnje nevarnosti je treba oceniti v različnih korakih.
Za oceno izpostavljenosti potrošnika se izračuna sistemska doza izpostavljenosti (SED) sestavine. SED je količina, ki naj bi dnevno vstopila v krvni obtok na kg telesne teže. Izračuna se ob upoštevanju številnih parametrov, ki so v glavnem povezani z uporabo izdelka (metoda, količina, pogostost in površina), povprečno stopnjo vpijanja kože, povprečno težo izpostavljene populacije in koncentracijo sestavin v končnem izdelku. V primeru kreme za sončenje smo želeli zagotoviti, da so sestavine varne za otroke, starejše od treh let. Zato smo za izračun odmerka sistemske izpostavljenosti v primerjavi z odraslimi upoštevali nižjo telesno težo.


Z upoštevanjem SED in podatkov iz pretekle uporabe je bil ocenjen sistemski učinek sestavin in obenem dokazana njihova varnost za osebe, starejše od treh let. To je vodilo k odločitvi, da lahko samozavestno ponovno lansiramo našo ponudbo izdelkov za sončenje.


»Podatki, ki smo jih dobili v okviru testov XCellR8, so nam bili vodilo do ravni zaščite pred soncem, ki jih lahko uporabljamo. To pomeni, da smo zdaj lahko prepričani, da strankam ponujamo izdelke za zaščito pred soncem, ki so dobri za človeka, živečega 100 let.« Helen Ambrosen