Lush Prize 2024

Konferenca o nagradah Lush 2024 bo potekala v torek, 14. novembra 2023, kot spletni dogodek. Registracija je brezplačna, vse podrobnosti pa najdete tukaj.


NAGRADA LUSH


Nagrajevanje posameznikov, skupin in pobud, ki si prizadevajo za odpravo testiranja na živalih.

OD LETA 2012

Ideja za nagrado Lush se je rodila iz zaskrbljenosti ustanoviteljev Lusha nad zakoreninjeno prakso testiranja na živalih. Menili so, da se uveljavljanje alternativ testiranja brez vključevanja živali že predolgo vleče, in tako se je rodila zamisel: vsako leto zbrati 250.000 funtov, s katerimi bi financirali pobude, namenjene odpravi testiranja na živalih.

Nagrada Lush, ki je bila leta 2012ustanovljena v sodelovanju z organizacijo Ethical Consumer, je postala največji nagradni sklad v sektorju testiranj brez vključenosti živali. Leta 2018 je začela podeljevati 330.000 GBP, zdaj se nagrada podeli vsaki dve leti.

Kot svetovna nagrada je nagrada Lush podprla znanstvenike in aktiviste v državah po vsem svetu, vključno s Kitajsko, Kenijo, Iranom, Indijo, Novo Zelandijo, Brazilijo in ZDA, ter po vsej Evropi. Lush želi podpreti najnaprednejše delo na tem področju in zagotoviti, da se raziskave brez vključenosti živali nadaljujejo in uveljavijo kot prava alternativa. To bi radi izvedli tako, da se zagotovi sredstva za projekte, ki spadajo v pet kategorij:

• Nagrada za znanost in nagrada za mladega raziskovalca sta namenjeni spodbujanju raziskav alternativnih testiranj brez vključenosti živali.

• Nagrada za usposabljanje je namenjena financiranju projektov za usposabljanje znanstvenikov na področju testiranj brez vključenosti živali.

• Nagrade za ozaveščanje javnosti in lobiranje so zasnovane tako, da se ohranja pritisk, da je treba zagotoviti ustrezno in posodobljeno ureditev, ki odraža napredek v toksikologiji 21. stoletja.


Če pride do velikega preboja v toksikologiji 21. stoletja – na področju, ki daje največ upanja za ''zmago'' – in bo to privedlo do ukinjanja poskusov na živalih, bodo poleg teh kategorij lahko podelili tudi nagrado Black Box, ki je bila prvič podeljena leta 2015.


Izvedite več o dobitnikih nagrade Lush na spletni strani, najdete pa jo tudi na Twitterju.

https://weare.lush.com/lush-life/our-prizes-awards/lush-prize/


NAGRADA LUSH 2024

Nagrada Lush je največji nagradni sklad v sektorju testiranj brez vključenosti živali, in sicer v vrednosti 250.000 funtov, namenjenih za podporo pobudam za ukinitev testiranj na živalih.


Nominacije za nagrado Lush 2024 so zdaj odprte in se bodo zaključile v petek, 1. decembra 2023, ob polnoči (po britanskem času).


Obstaja pet glavnih kategorij nagrad:

Znanost: nagrada za delo, ki bo najverjetneje vodilo do praktičnih testiranj brez vključenosti živali, ki bi jih lahko sprejeli.

Usposabljanje: nagrada za posameznike, skupine ali organizacije, ki vzpostavljajo programe usposabljanja za testiranja brez vključenosti živali.

Ozaveščanje javnosti: nagrada za posameznike, skupine ali ustanove, ki ozaveščajo o testiranju na živalih.

Lobiranje: nagrada za izjemne posameznike, skupine ali organizacije, ki si prizadevajo za spremembe.

Mladi raziskovalec: nagrada za mlade znanstvenike (do 35 let), usmerjene v prihodnost brez testiranja na živalih.

Poleg tega se podeljujejo še tri priznanja: za politične dosežke, za dobrodelni zdravstveni projekt in za pomembno znanstveno sodelovanje. Naša žirija bo podelila tudi nagrado Andrewa Tylerja za izjemen prispevek k odpravi poskusov na živalih.

Konferenca o nagradah Lush 2024 bo potekala v torek, 14. novembra 2023, kot spletni dogodek. Registracija je brezplačna, vse podrobnosti pa najdete tukaj.

https://lushprize.org/