Knot-Wrap


Darilne rute: vse, kar morate vedeti


Obdarovanje osreči tako obdarovalca kot obdarovanca, vendar ne osreči planeta … razen če namesto darilne embalaže uporabite darilno ruto!Samo v Združenem kraljestvu ocenjujejo, da bi količina darilnega papirja, ki ga porabijo in pospravijo vsak božič, segala od Zemlje do Lune! ''Zato imamo radi darilne rute, ki so dolgotrajna alternativa za večkratno uporabo, da ne omenjamo čudovite, glamurozne embalaže, za katero pravijo, da je 22-krat boljša za okolje kot škatla oz. tradicionalna darilna embalaža, trak in papir," pravi Lusheva etična kupka Maria Feast.


Kaj je darilna ruta?


To je čudovito izdelan kos bogato okrašenega blaga, ki nadomesti potrebo po darilnem papirju za enkratno uporabo ali celo vrečki! Po navdihu furošikija, starodavne japonske tradicije, ki uporablja tehnike, podobne origamiju, lahko z njo zavijete skoraj vse, ne glede na obliko ali velikost.


Če iščete lepo darilo po meri, potem je darilna ruta kot nalašč za vas. Izberite enega ali več izdelkov, ki so vam všeč, in zraven še darilno ruto – v trgovini ali na spletu. Nato podarite darilo, darilno ruto in vse drugo srečnemu obdarovancu ali pa lepo ruto obdržite zase. Na Japonskem se furošiki tradicionalno vrne obdarovalcu in temu lahko rečemo zmaga na obeh straneh!


Kako preprosto je zaviti stvari?


Darilna ruta se navezuje na umetnost zgibanja in vozlanja blaga, brez rezanja in lepljenja. Če naredite napako, vam sploh ni treba skrbeti, saj je to enostavno popraviti – samo odvijte in začnite znova.


Če želite začeti, si oglejte naš video z navodili tukaj.Če imate določen predmet, ki ga želite zaviti, ali ste imeli v mislih določen dizajn, si oglejte naš članek o tem, kako uporabljati darilne rute. Tu boste našli obilen seznam idej – od tega, kako zaviti steklenico, do preoblikovanja blaga v trak za lase. Obstaja veliko videoposnetkov za izdelavo različnih vrst torb in celo navodila za oblikovanje blaga v vrtnico.


In brez panike – če potrebujete pomoč, vam člani naše strokovne ekipe lahko darilo zavijejo v skladišču ter z vami delijo tudi nekaj namigov in nasvetov, ki vam bodo v pomoč, ko boste naslednjič pripravljeni uporabiti darilno ruto.


Kaj še lahko naredite z darilno ruto?


Oh, res toliko stvari ...


Oblikujte torbo ali vrečo


Z nekaj preprostimi zavoji in vozli lahko blago spremenite v najbolj modno in prilagodljivo torbo, kar ste jih kdaj imeli. Je to torbica, nosilec sadja, denarnica za kovance, torba za kosilo? Ni vam treba ostati pri enem videzu ali slogu.


Nadgradite ali spremenite


Upcycling (vzameš stvar in jo spremeniš v nekaj s popolnoma drugačnim namenom) je pri darilni ruti neskončen: postane lahko stenska slika, zmaj, žoga, blazina, pogrinjek, celo ljubkovalna igrača!


Modni dodatek


Eleganten šal, kičasta gumica za lase, zanimiv robček, pentlja ali ''kravata'' na torbi, ki bo razlikovala vašo od drugih ob prevzemu prtljage, celo čedna kapica za vse, ki na vroč dan potrebujete malo dodatne zaščite pred soncem. Ta ruta ne gre nikoli iz mode!


Iz česa so narejene?


Materiali za našo široko in vznemirljivo zbirko darilnih rut so bombaž iz Indije, bombaž iz Fukušime ter ročno nabran starinski/predelani in reciklirani PET.


Kakšna je zgodovina darilnih rut?


Chiemi Kurosawa iz japonske Lusheve nabavne skupine pravi: »Že pred temi darilnimi rutami in celo pred furošikijem so bile tkanine priljubljena, zelo pogosta vrsta embalaže na Japonskem. Tkanina je zelo lahka, pa tudi precej močna in pralna, njeno obliko pa lahko spremeniš v karkoli.« Chiemi pojasnjuje, da je ena od zgodb o izvoru furošikija, nastala v 17. stoletju, ko so ljudje na kopališčih svoja oblačila zavijali v kose blaga. Na začetku so bili modeli enaki, kar je povzročilo kar nekaj zmešnjav, saj so kopalci včasih pobrali napačen sveženj oblačil. Tako so ljudje začeli ustvarjati in oblikovati svoje modele in družinske simbole, vzorci na tkanini pa so se začeli spreminjati.


Kdaj je Lush začel prodajati darilne rute?


Začelo se je z vintage šali. Maria iz Lusheve nabavne skupine je brskala po svežnjih živahnih tkanin in jih natančno pregledovala, da bi ugotovila, ali ustrezajo njenim strogim merilom. Nič prosojnih šalov, volne, svile, brez poškodb in logotipov ter nikakršnih lovskih motivov – izkazalo se je, da je teh kar veliko.


Končno je v severni Angliji našla dobavitelja, ki bi lahko poskrbel za potrebne količine, in se založila s 40.000 starinskimi tkaninami za Lushev prvi podvig na področju oblikovanja darilnih rut leta 2009.


Nato je Lush začel sodelovati z Re-wrapom, neprofitno organizacijo v Indiji, ki proizvaja darilne rute iz 100 % organskega bombaža. Pozneje smo se združili z dodatno skupino v Indiji, ki proizvaja rute iz organskega bombaža, in na Japonskem, kjer bombaž prihaja iz projekta v Fukušimi, ki zavrača pesticide in gensko spremenjena semena ter pomaga obnoviti zemljo in sredstva za preživetje v regiji. Ne nazadnje imamo darilne rute, narejene iz recikliranih plastenk, znanih kot Greenspun fabric. Steklenice se opere in zdrobi, nato se jih stopi in sprede v prejo.


Dizajni, ki so jih naše darilne rute prikazovale v preteklih letih, so rezultat nešteto sodelovanj z umetniki, kot je dobrodelna organizacija Arthouse Unlimited, ki predstavlja in podpira umetnike, ki živijo z učnimi in fizičnimi težavami.


In če se svoje darilne rute naveličamo?


Dokler se rute uporabljajo znova in znova, lahko nadomestijo veliko predmetov ali embalaže za enkratno uporabo in postanejo bistven del kompleta za ponovno uporabo in recikliranje. 


Zaljubite se v ruto


Zato se pridružite revoluciji zavijanja v darilne rute, kajti tudi tisto, kar najprej vidimo, je pomembno. Podarite nekomu nepozabno darilo dva v enem ali pa ruto obdržite zase. Tu najdete našo najnovejšo spletno zbirko, v trgovinah pa še veliko drugih!