olje afriške žametnice

olje afriške žametnice

(Tagetes erecta oil)

Raste v Južni Ameriki, Mehiki, Afriki, Aziji in v Evropi, pa tudi v Severni Ameriki. Rastline rodu Tagetes so lepe na pogled, ime so dobile po etruščanskem bogu Tagetesu, ki je bil lep in postaven mladenič. Gre za enoletna zelišča z razvejenimi stebli, močno dišečimi listi in cvetovi ter pernato razdeljenimi listi z nazobčanim listnim robom. Cvetovi so rumeni, oranžni, včasih rdečkasto lisasti. Cvetni koški so na dolgih pecljih, največkrat posamični ali v grozdih. Žametnico včasih zamenjamo z ognjičem. Olje se pridobiva z destilacijo cvetov afriške žametnice in se uporablja v kozmetiki, medicini in parfumeriji. Ima zeliščen vonj ter deluje kot naravni konzervans. Olje uporabljamo v naši kremi za britje Ambrosia, saj pomirja kožo in blaži vzdraženost, ki se pojavi med britjem. V kremi za roke Helping Hands pa olje varuje kožo pred zunanjimi vplivi.