Koristi kopanja

Namakanje v kopeli lahko izboljša razpoloženje, pomiri kožo in dobro vpliva na naše splošno zdravstveno stanje.

Zdravilne moči vroče kopeli razumemo instinktivno, saj smo čas kopanja že kot otroci izkoriščali kot priložnost, da odplaknemo vse težave: topla voda olajša bolečine, para ublaži simptome prehlada in gripe, na nezavedni ravni pa je plavajoči občutek pomirjujoč, saj nas spominja na tistega v maternici.

Bistveno je, da nam kopanje ponuja vse bolj redko priložnost, ko si vzamemo odmor od svojih zasedenih življenj. Tistih nekaj dragocenih minut miru in samote je lahko naše zatočišče na začetku ali koncu napornega dneva. Slaba ideja bi bila, da bi v kadi uporabljali telefon ali tablični računalnik, saj nas vsakodnevno namakanje nežno prisili, da se uležemo in sprostimo, izgubimo v mislih, poslušamo glasbo ali beremo knjigo.

Neil Morris, psiholog na univerzi v Wolverhamptonu, je v raziskavi leta 2002 ugotovil, da vsakodnevno kopanje izboljšuje duševno zdravje. Pravi, da so se z rednim namakanjem v kadi očitno zmanjšali občutki pesimizma in zaskrbljenosti glede prihodnosti, okrepili pa so se občutki hedonizma, užitka. Druge raziskave so pokazale, da kopanje zmanjšuje raven stresnega hormona kortizola in povečuje serotonin, hormon sreče. Obstajajo tudi dokazi, da kopanje izboljša naše telesno zdravje. Topla kopel lahko pomaga imunskemu sistemu, da deluje bolj učinkovito, izboljša spanje in olajša kronične ali mišične bolečine. Študija univerze Loughborough University iz leta 2016, ki jo je vodil dr. Steve Faulkner, je pokazala, da vroča kopel zmanjšuje raven sladkorja v krvi po jedi, kar koristi ljudem s sladkorno boleznijo tipa 2. Še ena študija z univerze v Oregonu iz leta 2016 pa je pokazala, da redne vroče kopeli širijo krvne žile, izboljšujejo prekrvitev in znižujejo krvni tlak – vse to pa je povezano z zdravjem srca in ožilja. »Številne kulture prisegajo na prednosti vroče kopeli, vendar je znanost šele pred kratkim začela razumeti, da pasivno ogrevanje (aktivno se na primer ogrevamo v telovadnici) izboljšuje zdravje,« pojasnjuje dr. Faulkner.

Zgodovina kopanja

Stari Rimljani so znani po tem, da so rednemu kopanju priznali zdravilne učinke. Čeprav so bila javna kopališča skupna značilnost starodavnih grških mest, so stari Grki večinoma poznali le majhne kopalne kadi, vedra za noge in umivalnike. Rimljani pa so to presegli z gradnjo javnih kopališč, imenovanih terme, v mestih po celotnem imperiju. Verjeli so, da je čistoča pomemben vidik zdravja in vitalnosti, javno kopanje pa je bilo rekreativna dejavnost – ljudje naj bi obiskali javna kopališča, da bi se sprostili, družili, okrepili in celo poslovali.

Kopanje ima tudi ključno vlogo v tradicionalni kitajski medicini. Stari Kitajci so zdravila, zdravilne rastline oziroma zelišča mešali v vročo vodo za terapevtsko zdravljenje in verjeli, da bi lahko kopanje pomagalo obnoviti izčrpano raven jina, te vodne, hladilne in pomirjujoče energije. V viktorijanskem času je bila hladna voda (v bistvu hladna kopel) pogosto predpisana kot sredstvo proti bolečinam, za zdravljenje nespečnosti ali izboljšanje slabega zdravja. Leta 1849 je Charles Darwin trdil, da ga je zdravilo Malvern Water Cure, ki je vključevalo dnevno čiščenje z lokalno izvirsko vodo in namakanje v tej vodi, ki naj bi bila najčistejša in najbolj bistra v Angliji, popolnoma ozdravilo bruhanja in splošne slabosti. Če se premaknemo daleč naprej v leto 2017, pa so se športniki navduševali nad ledeno hladnimi kopelmi, ki naj bi pomagale 'izčrpati' mlečno kislino, nakopičeno med intenzivno vadbo, kar pripomore k okrevanju in obnovi mišic.

Drugi tradicionalni kopalni obredi, kot so turška kopel, hamam, japonski onsen in ruska banja, še naprej navdihujejo sodobne spa rituale. Hamam, ki je nastal v otomanskih časih, vključuje sprostitev v parni sobi, preden se telo masira, očisti in spere s hladno vodo. Vsako turško mesto ima še vedno vsaj en hamam, mesta in turistična naselja pa so polna prestižnih zdravilišč, ki ponujajo luksuzno hamamsko izkušnjo.

Ruske banje se prav tako osredotočajo na paro, sledita pa še piling in kopanje v hladnem bazenu, ki je namenjeno izboljšanju cirkulacije, krepitvi imunskega sistema ter lajšanju stresa in utrujenosti. Onsen je še vedno priljubljena značilnost japonskega turizma. Gre za javna kopališča, ki so tradicionalno na prostem in uporabljajo naravno toplo vodo iz geotermično segretih izvirov. Voda naj bi imela zdravilne moči zaradi visoke vsebnosti mineralnih snovi –namakanje v njej naj bi odpravljalo bolečine, zdravilo bolezni kože in sladkorno bolezen.

Okopajte se še bolje

Po mnenju strokovnjakov naj bi optimalni čas kopanja trajal od 10 do 20 minut. Temperatura vode naj bi bila 32 do 35 °C, kar pomeni toplejša, ne pa vroča, saj to odpre pore in spodbudi potenje, ki sprosti toksine. Če temperatura preseže 44 °C, tvegate zvišanje krvnega tlaka, opekline kože in uničenje zaščitnega kislinskega plašča kože, kar povzroča občutek njene tesnosti, suhosti in srbečice.

Danski koncept hygge je v zadnjih letih postal globalna obsedenost – in namakanje v vroči kopeli je eden od najlažjih načinov, da v svoje vsakdanje življenje vključite občutek dobrega počutja v slogu hygge. Razpustite polovico kopalne bombice za mehurčke pod tekočo vodo, nato se ulezite in sprostite pod njimi; poskusite The Comforter, ki razvaja s sadno peno.

Spopadite se z nespečnostjo s pomočjo kopalne bombice Twilight, ki ima pomirjujoč vonj sivke in je oblikovana za uspavanje. Ko se raztopi, se voda kopeli spremeni iz barve sončnega zahoda v svetlečo globoko vijoličasto, ki spominja na nočno nebo, medtem ko vonj tonke spomni na sladni uspavalni napitek.

Solne kopeli lahko pripomorejo k sprostitvi in razstrupljanju, obstajajo pa tudi dokazi, da lahko lajšajo vnetja in športne poškodbe kot tudi artritis, bolečine v hrbtu, kožne bolezni ter prehlad in gripo. Kopalna bombica Big Blue je izdelana z morsko soljo in morskimi algami arame, bogatimi z vitamini in minerali, vključno z jodom, ki pomaga uravnavati presnovo.

Če želite pomiriti vneto, suho kožo, naj vam bo v navdih Kleopatra, ki se je po legendi kopala v osličjem mleku, in poskusite kopel Ceridwen's Cauldron, ki mehča kožo ter je narejena s celim ovsom in kakavovim maslom, da se ustvari kremasto ovseno mleko.

Ne glede na to, ali se želite pomiriti, očistiti ali okrepiti – to, da si vzamete nekaj trenutkov dneva za sproščujočo kopel, bi lahko bilo zdravnikovo navodilo.