Zakaj je težko opisati vonje?

Note, privlak, sozvočje, sušenje, zgornje note …


Izdelovalcem parfumov ena od teh besed pomeni izoliran vonj v dišavi. Druga opisuje rezultat mešanja izoliranih vonjev v en sam učinek. Večini od nas pa pomenijo le malo; še huje, zaradi njih se nam lahko svet parfumarstva zazdi neprivlačen in tuj.


Simon Constantine, avtor parfumov Gorilla, poudarja, da je neposvečenim v te skrivnosti včasih težko dešifrirati že besede, s katerimi so opisane sestavine. »Parfumerjeve orgle (njegova delovna postaja) so polne snovi, ki, vsaj visoko koncentrirane, pravzaprav smrdijo. Da bi to vsaj malce prikrili, se je razvilo izrazje, ki vključuje besede, kot so ›fekalne note‹ ali ›animalični odtenki‹. To šifre, ki pomenijo ›smrdi kot v hlevu‹ oziroma ›podobno kameljemu zadahu‹.«


Če se želite spopasti z olfaktornim žargonom, berite dalje – sledijo priročen slovarček izrazov (za začetek: olfaktoren pomeni povezan s čutom vonja) in odgovori na pogosta vprašanja:


Kaj pomenijo izrazi:


Parfumerjeve orgle:

To je pravzaprav zgolj njegova delovna postaja, navadno dobro založena s snovmi, iz katerih sestavlja svoje kompozicije.


Eterična olja in absoluti:

Eterična olja in absoluti se razlikujejo po postopku ekstracije. Eterično olje je koncentrirana aroma, ki se jo navadno pridobiva s postopkom parne destilacije. Nekateri mu pravijo tudi »esenca rastline«. Po drugi strani se absolute pridobiva s topili, običajno zato, ker so te snovi bolj občutljive in bi jih temperature, potrebne za parno destilacijo, lahko poškodovale.


Note in sozvočja:

Note v parfumarstvu lahko razumemo kot podobne notam v glasbi. Vsaka »nota« v parfumarstvu pomeni posamičen, izoliran element. Posamične note so na primer ylang ylang, sandalovina in sivka. V glasbi se note, zaigrane hkrati, sestavljajo v akorde. V parfumarstvu se sestavljajo v sozvočja.


Zgornje, srednje in spodnje note:

To so trije izrazi, s katerimi najpogosteje opisujemo note parfuma: zgornje, srednje in spodnje. V prvih nekaj trenutkih po tem, ko se parfum dotakne vaše kože oziroma ga vdihnete z listka, verjetno vonjate zgornje note. Znanstveno rečeno so to snovi z najnižjo molekularno težo in najvišjo hlapnostjo. Sledijo jim srednje note, ki navadno predstavljajo telo dišave in se na koži obdržijo dlje od zgornjih not. Običajno veljajo za tisto pravo osebnost dane dišave. Naposled zadišijo še spodnje note. Te hlapijo najpočasneje in predstavljajo globino parfuma ter poskrbijo, da se ta na koži obdrži dlje časa.


Sušenje:

Ko postanejo zgornje in srednje note manj razpoznavne, se začne zaključna faza dišave. To je faza sušenja. (Če ne veste, kaj so zgornje in srednje note, preberite odgovor zgoraj.)


Kako naj izberem parfum zase?

Po možnosti osebno, bodisi ob pomoči prijaznega prodajalca v Lushevi trgovini.


Zakaj parfum na moji koži diši drugače kot v steklenički? Upamo, da tole ne bo zvenelo preveč čudaško: zadnja sestavina parfuma je vaša koža … Ne pobegnite takoj – počakajte, da pojasnimo. Ko gre za vprašanje, kako neki parfum dejansko diši, so pomembni dejavniki tudi temperatura vaše kože, njen pH, njen naravni vonj in njena vlažnost. Traja lahko nekaj ur, preden parfum razvije vse svoje note, konkretno trajanje pa bo prav tako odvisno od vaše kože.


Kam naj nanesem parfum?

Ideja nanašanja parfuma na zapestja se ni pojavila kar tako. Obstojnost parfuma je odvisna tudi od temperature vaše kože, zato ga je najpametneje nanesti na območja, kjer je koža topla (in to je tam, kjer lahko čutimo utripanje srca). Dobro funkcionirajo zapestja in komolci, pa tudi – in to je morda malce bolj presenetljivo – lasje. Če tega še niste poskusili, si preberite ta navodila za parfumiranje las.


Zakaj čez nekaj časa ne voham več svojega parfuma?

Če se vam zdi, da vaš parfum ne diši več, a potem ugotovite, da ga vaši sodelavci, prijatelji, družinski člani še vedno vohajo, ni z vami čisto nič narobe. Pri vonjanju namreč pride do prilagoditve – pravijo ji tudi olfaktorna utrujenost –, ki poskrbi, da po dolgotrajni izpostavljenosti določenemu vonju tega slabše razločujete.


Ali lahko nanesem več parfumov hkrati?

Da, seveda. Parfum je intimna, osebna zadeva, zato ga nosite tako, kot vam je najbolj všeč. Preprosto pravilo pa je, da vseh parfumov skupaj uporabite toliko, kot bi sicer enega samega – s tem poskrbite, da vse dišave skupaj ne bodo veliko močnejše od tega, česar ste vajeni.


Ne pozabite tudi, da lahko že vaša jutranja rutina sama po sebi vključuje precej plasti: zobna pasta, šampon, vodica za telo, izdelki za britje, vodica za po britju in dezodorant imajo pogosto tudi sami izrazite vonje. Lusheva linija Dirty je poskus zavestnega kombiniranja. V fini dišavi Dirty smo identificirali različne posamične elemente, nato pa jih razdelili med kremo za britje, kremo za stiliranje, zobne tabletke in gel za tuširanje; s hkratno uporabo vseh teh izdelkov lahko ustvarite čudovito zaokroženo dišavo.