Kaj je nagrada Lush Prize

Nagrada Lush Prize je del širše pobude, katere cilj je čim prej doseči preizkušanje varnosti izdelkov, ki ne bi vključevalo testiranja na živalih.


Dobitniki nagrade Lush Prize si za znanstvene, raziskovalne in aktivistične dosežke, povezane z iskanjem alternativ testiranju na živalih, vsako leto razdelijo sklad v vrednosti 250.000 funtov – kar je najvišja nagrada v sektorju boja proti testiranju na živalih. Glavni namen nagrade je izvajanje pritiska na prakse preizkušanja toksičnosti potrošniških izdelkov in njihovih sestavin, podobno kot številni drugi projekti že dolgo počnejo v zvezi z uporabo živali pri testiranju zdravil.


Posamične nagrade v vrednosti 50.000 funtov bodo prejeli najboljši projekti oziroma posamezniki, ki si prizadevajo za ustavitev testiranja na živalih v okviru preizkušanj varnosti izdelkov ali njihovih sestavin, in sicer na petih strateških področjih:

* Znanost

* Usposabljanje

* Lobiranje

* Javno ozaveščanje

* Mladi raziskovalci


Če v določenem letu pride do pomembnejšega preboja na področju sodobne toksikologije – ki je v smislu alternativ testiranju na živalih najbolj obetavno –, bo v tem letu posamezniku ali skupini, ki bi tak preboj dosegla, podeljena nagrada črna skrinjica v vrednosti celotnega letnega sklada, torej v višini 250.000 funtov.

Nagrado Lush Prize lahko prejmejo projekti z vsega sveta, saj je vprašanje v svojem bistvu mednarodno. Projekti bodo vsako leto predstavljeni na prireditvi, ki bo novembra. Med lanskoletnimi prejemniki so Laboratorij za matematično kemijo, Afriška mreža za dobrobit živali, Novozelandsko društvo nasprotnikov vivisekcije, Center za alternative testiranju na živalih, Tajvansko društvo za preprečevanje krutosti do živali in pet raziskovalcev, ki so prejeli nagrade za mlade raziskovalce.


Nagrado Lush Prize omogoča preplet zagnanosti in sredstev družbe Lush in njenih zaposlenih ter raziskovalnih in aktivističnih znanj organizacije Ethical Consumer.


Za več informacij obiščite LushPrize.org