Ali Lush uporablja palmovo olje?

Zavzemamo se za odstranitev vseh sledov palmovega olja iz naše dobavne verige in z vse več izdelki brez palmovega olja na obzorju nenehno napredujemo ...

Palmovemu olju se je skoraj nemogoče izogniti. To je najbolj uporabljano rastlinsko olje na svetu in našli ga boste v vsem, od biogoriva do čokolade in tort ter kozmetike. Globalna proizvodnja se je med letoma 2000 in 2012 podvojila, veliko povpraševanje pa je privedlo do povečane industrializacije gojenja palme, uničevanja naravnih habitatov in motenja ekosistema.


Leta 2008 smo začeli odstranjevati palmovo olje iz naše dobavne verige in obenem smo začeli kampanjo za ozaveščanje o uničevanju okolja, ki ga povzročajo nasadi palm. Stranke smo spodbudili, da se izogibajo uporabi palmovega olja ter s tem pomagajo zmanjšati povpraševanje in upočasnijo proizvodnjo – ali pa tvegajo, da bo pred nami izginil pragozd. Glede na to, da deževni gozdovi proizvajajo približno 20 % vsega kisika na svetu in absorbirajo velike količine škodljivega ogljikovega dioksida, je ključnega pomena, da se ohranijo; njihovo varovanje bo pomagalo v boju proti podnebnim spremembam in globalnemu segrevanju.


Strinjamo se, da ni gojenje vseh palm slabo in obstaja nekaj primerov dobrih vzgajanj. Čeprav ima gojenje palm na splošno velik socialni in ekološki odtis in je neločljivo povezano s krčenjem gozdov, kršitvami človekovih pravic, delom otrok, onesnaževanjem in korupcijo.


"Težava ni v palmah, ampak v tem, kako se jih goji in z njimi ravna," pojasnjuje Mark Rumbell, pri Lushu zadolžen za etično nabavo. ''Naš poudarek je na zmanjšanju uporabe palmovega olja z vizijo, da se ga popolnoma znebimo. In vsekakor smo na dobri poti."


Resnica o palmah


Palmovo olje se uporablja kot osnovni pridelek že več kot 5.000 let in je bilo od nekdaj pomembno trgovsko blago. A šele v času industrijske revolucije, ko so ga britanski trgovci želeli uporabiti kot industrijsko mazivo za stroje, je postalo zelo iskano. Danes se v prehranski industriji pogosto uporablja kot olje za kuhanje ali kot nadomestek masla, prav tako pa je pogosta sestavina v kozmetiki, kjer jo uporabljajo kot emulgator in površinsko aktivno sredstvo.


Obstajata dve vrsti palm, Elaeis guineensis in Elaeis oleifer. Obe drevesi proizvajata dve vrsti olja: palmovo olje, ki ga pridobimo iz plodov drevesa, in olje palmovih jedrc, ki ga pridobimo iz semen. V letu 2017 sta bili za 87 % svetovne proizvodnje palmovega olja zaslužni Malezija in Indonezija, kar je prineslo veliki okoljski davek: nasadi palm so nadomestili ogromna območja najstarejšega tropskega deževnega gozda na planetu in uničili naravne habitate živali, kot so orangutan, sumatranski tiger in azijski slon.


Pa ne le to, zemljo so ukradli avtohtonim ljudstvom in jo dali korporacijam za nasade palmovega olja. Taka kraja zemljišč običajno povzroči kršitve človekovih pravic in konflikte, podkupovanje in korupcija pa sta pogosto sredstvi za širjenje nasadov. Delo pa je v številnih nasadih pogosto nevarno, negotovo in slabo plačano – vključeno je lahko tudi delo otrok.


Palma je učinkovit pridelek, in to je del težave. "Za pridelavo enake količine olja, kot ga pridelamo iz enega hektarja palm, bi potrebovali tri hektarje repne ogrščice, štiri hektarje sončnic, 4,7 hektarja soje ali sedem hektarjev kokosa," razlaga Mark. "Zaradi tako majhnega donosa veliko proizvajalcev ni pripravljenih sprejeti višjih cen. Če bi ves svet prešel na kokos, bi potrebovali približno sedemkrat več zemlje."


Trajnostna alternativa?


Nismo prepričani, da je lahko palmovo olje resnično trajnostno. Vendar so pri organizaciji Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) razvili niz okoljskih in družbenih meril, ki jih morajo podjetja izpolnjevati, da bi izdelala certificirano trajnostno palmovo olje (CSPO). Ta merila lahko pomagajo zmanjšati negativni vpliv gojenja palm na okolje in skupnosti v regijah, kjer proizvajajo palmovo olje. Po podatkih Svetovnega sklada za prostoživeče živali (WWF) v pridobivanju trajnostnega palmovega olja vodijo britanski trgovci na drobno, proizvajalci in podjetja za prehrano. Čeprav gre za pozitiven razvoj, je le približno 20 % svetovnega palmovega olja certificiranega in manjša podjetja se pogosto borijo za spremembe v postopku certificiranja. Poleg tega je certificirano palmovo olje dražje in posledično je svetovno povpraševanje po njem slabo.


Glavni nabavnik Simon Constantine, ki je na Sumatri na lastne oči opazil opustošenje, pravi: "Če palma obstaja v pravem ekosistemu in ima pravi odnos do naravnega okolja in ljudi, bi bilo to lahko odlično. A nisem še videl takega primera." Torej, ko nam še ni niti uspelo prepoznati popolnoma trajnostnih in sledljivih virov palmovega olja, smo se že osredotočili na iskanje alternativ in izogibanje palmovemu olju v naši dobavni verigi. 


"Zelo je zapleteno," priznava Mark. "Ne le, da mora vir potrditi, da je sestavina 100 % brez palmovega olja in vedno bo, upoštevati morajo tudi Lusheva etična načela in politiko nepreizkušanja na živalih. Nadomestne snovi, ki ne vsebujejo palmovega olja, so pogosto nove na trgu in zato podvržene testiranju na živalih, zaradi česar niso primerne za Lush. Različice naših sedanjih snovi brez palmovega olja niso vedno na voljo in, kadar so, je potrebno njihovo preoblikovanje, in ne preprosta zamenjava. Potrebne so nenehne raziskave in testiranja, s katerimi bomo ustavili uporabo palmovega olja."


Do nedavnega nismo mogli reči, da so naša mila 100 % brez palmovega olja. Čeprav so naše milne osnove od leta 2006 brez tega olja, smo bili zaskrbljeni, ker sta natrijev lavril sulfat (SLS), ki je ena od sestavin, ki pomaga ustvariti obilno in bogato peno, in natrijev stearat, ki naredi milo trdo, iz palmovega olja. Zdaj pa smo razvili lastno milno osnovo iz organskega kakavovega masla iz pravične trgovine, ekstra deviškega kokosovega olja in organskega ricinusovega olja, pomešanega z natrijevim hidroksidom, da sprožimo reakcijo, imenovano saponifikacija. Tako nastane trda milna osnova, v katero se dodajo infuzije, sokovi ali olja, ki koristijo koži in poskrbijo za prijeten vonj.


Ta pametna nova formula pomeni, da vam ni treba dodajati SLS ali natrijevega stearata in, ker je narejeno v podjetju, lahko zagotovimo, da celotno milo ne vsebuje palmovega olja in njegovih derivatov. Zdaj smo zaposleni z razvojem natrijevega stearata brez palmovega olja, ki ne ogroža kakovosti končnega izdelka. S proizvajalcem smo sodelovali pri oblikovanju snovi, narejene iz ostanka oljčnega olja, da bi ustvarili proizvodnjo zaprtega kroga. Dobra novica je, da deluje – vendar ne tako dobro, kot bi želeli.


"Odstranjevanje palmovega olja je težaven postopek, saj se ključne sintetike na trgu, kot je SLS, proizvajajo v res velikem obsegu," pojasnjuje Mark. „Še naprej si prizadevamo za pridobivanje vseh snovi, ki ne vsebujejo palmovega olja. V tej smeri gremo!"


Katere sestavine še vedno vsebujejo palmovo olje?Čeprav v svojih izdelkih ne uporabljamo več palmovega olja, nekatere naše varne sintetične snovi vsebujejo derivate palmovega olja, preprosto zato, ker je tako težko najti primerno alternativo. Za popolno preglednost so to:


Sestavina

Vsebuje derivate:

Lauryl Betaine

palmovega jedra, palme, kokosa

Sodium Cocoamphoacetate

palmovega jedra, palme, kokosa

Cetearyl Alcohol

palmovega jedra

Cetearyl Alcohol & SLS

palmovega olja

SodLauroylSarcosinateNP

kokos, palma, palmovega jedra

Lauroyl Sarcosine

kokosa, palmovega jedra

Glycol Cetearate

palmovega olja

GMS SE40 - Glycerol monostearate

palmovega olja

SSD - Disodium laureth sulfosuccinate

palmovega olja

Glyceryl Stearat-PEG100

vir palmovega jedra

Ammonium Laureth Sulfate

palmovega jedra

Sodium Laureth Sulfate

palmovega jedra

Sodium Lauryl Sulfate

palmovega jedra

Sodium Stearate

palmovega olja
*različica brez palmovega olja je milo Orangutan

Stearic Acid

palmovega olja

Laureth 4

palmovega olja

Naše delo je še naprej odstranjevanje vseh sledi palmovega olja iz naših izdelkov, vse do zadnje kapljice.