kardamovo olje

kardamovo olje

(Elettaria cardamomum oil)

Kardamom je nežna tropska trajnica iz družine ingverjevk, tako da ima podobne lastnost kot aromatični ingver. Kardamomovo olje se uporablja že od 1544, ko so ga Portugalci odkrili na Šri Lanki in v Indiji; raste tudi v Srednji Ameriki. V kitajski in indijski medicini se uporablja že več kot 3000 let. V ajurvedski medicini semena uporabljajo za hujšanje, izboljšanje prebave, večinoma pa tudi kot afrodiziak. Olje se pridobiva z destilacijo semen podolgovatih sivkastih sadežev tik preden so zreli. Priporočajo ga kot krepčilo za živce, za segrevanje telesa, zdravljenje impotence ter pri čustvenih naporih. Cela semena se v kuhinji uporabljajo za začinjanje marinad, likerjev, punčev, kuhanega vina ter za konzerviranje v kisu in razsolu. Pogost je tudi v dišavnih mešanicah in parfumih.