olje žametnice

olje žametnice

(Tagetes Minuta Flower Oil)

Poznamo nekaj vrst žametnice, olje, ki ga uporabljamo pri Lushu, pa je destilirano iz poparka cvetov in listov drobnocvetne žametnice, znane tudi kot mehiška žametnica, inkovska žametnica ali perujska črna meta. Drobnocvetna žametnica je priljubljena med vrtnarji, saj njene korenine proizvajajo snov, ki učinkovito odganja polže lazarje in drugo škodljivo golazen ter uničuje plevel. Žametnica spada v isto družino rastlin kot dalije in marjetice in je ne smemo zamešati z ognjičem. Naravno prisotne snovi v njenem olju so se izkazale za antibakterijske in protiglivične. Ne le da je olje drobnocvetne žametnice uporabno zaradi svojih aromatičnih lastnosti, temveč je v kozmetiki idealno tudi kot konzervans. Olje drobnocvetne žametnice najdete v čistilcu za obraz Angels on Bare Skin in v losjonu Fair Trade Foot Lotion; v obeh ga uporabljamo prav zaradi njegovih antimikrobnih in protiglivičnih lastnosti, ki pomagajo kožo ohranjati svežo in čisto.