oves

oves

(Avena sativa)

Oves zaradi njegovega užitnega zrnja že tisočletja gojijo skoraj povsod. Prva divja semena ovsa naj bi uporabljali že 2000 let pr. n. š. v Egiptu. Kasneje so ga začeli gojiti tudi v Evropi. Oves odlično uspeva tudi v mrzlem podnebju. Glavni proizvajalci so Amerika, Kanada, Belorusija, Finska, Poljska in Nemčija.

Oves je vir kalcija, železa in vitamina B1. Vsebuje veliko ogljikovih hidratov ter več beljakovin in lipidov kot druga žita.

Oves in njegovi izvlečki v kozmetičnih izdelkih delujejo protivnetno ter blažijo srbečo in razdraženo kožo. Pomagajo tudi pri alergijskih reakcijah, saj je oves učinkovit antihistaminik.

Ovsena kaša daje milu Porridge zanimivo teksturo, ovseno mleko pa v njem pomirja kožo. Ovsena kaša deluje kot piling in s kože odstrani vse nečistoče.