semena dvoletnega svetlina

semena dvoletnega svetlina

(Oenothera biennis)

Ta veličastna rastlina izvira iz Severne Amerike, danes pa je razširjena že skorajda po vsem svetu. Zaradi povečanega turgorja v venčnih in cvetnih listih se njegovi dišeči rumeni cvetovi odprejo šele v mraku, od koder izhaja njegovo poimenovanje v nekaterih jezikih (npr. angl. »evening primrose«). Nekdaj niso poznali njegovih zdravilnih lastnosti, danes pa postaja svetlinovo maščobno semensko olje pomembno kot naravni vir esencialnih, telesu nujno potrebnih maščobnih kislin (γ-linolenske kisline). Organizem potrebuje te maščobne kisline za izgradnjo bioloških membran in za nastanek tkivnih hormonov. Olje, ki je polno mineralov in vitaminov, se pridobiva iz semen in je zelo hranljivo. Pomaga pri alergijah, krepi imunski sistem, umirja nervozo in deluje na hormone. Raziskave iz leta 1980 so pokazale, da pomaga pri ekcemih, lomljivih nohtih, aknah, suhi koži, slabi prekrvavitvi, prhljaju ter hiperaktivnosti pri otrocih.

Semena dvoletnega svetlina se v kozmetiki uporabljajo kot piling. Dodali smo jih maski za obraz Mask of Magnaminty, v kateri skupaj z mletimi fižolčki azuki odstrani vse odmrle celice, kožo pa pomiri in deluje protivnetno.